OMS declară urgență globală. Noi tulpini de variola maimuței amenință lumea (2024)

Mpox, cunoscută anterior sub numele de variola maimuței, o boală contagioasă și potențial letală, a fost declarată urgență de sănătate publică de OMS. Decizia survine după ce Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) au semnalat o accelerare alarmantă a unei noi tulpini a virusului în Africa.

OMS declară urgență globală. Noi tulpini de variola maimuței amenință lumea (1)

Mpox, declarat urgență de sănătate publică în Africa - Foto Shutterstock

De la începutul anului, Republica Democratică Congo a raportat peste 13.700 de cazuri și 450 de decese cauzate de mpox. Virusul, care provoacă leziuni extinse pe corp, a început să se răspândească și în alte țări africane, inclusiv Burundi, Republica Centrafricană (RCA), Kenya și Rwanda.

Ce este mpox și cum se răspândește?

Mpox sau variola maimuței se transmite atât de la animale la oameni, cât și între oameni, prin contact strâns. Acest lucru include contactul fizic direct, precum și contactul prin respirarea sau vorbirea în apropierea unei persoane infectate. Infecția poate cauza febră, dureri musculare și leziuni cutanate extinse, iar în absența tratamentului adecvat, poate fi fatală.

„Vorbim și despre un contact prelungit cu obiectele contaminate de un bolnav sau cu fluidele rezultate de la o persoană bolnavă. Deci nu se poate transmite așa prin un contact accidental de scurtă durată”, a explicat anterior pentru „Adevărul” și medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie:„Iar asta arată că riscul unor manifestări epidemice de proporții în care se apară un număr de îmbolnăviri mari în timp scurt, este extrem de redus spre exclus”,consideră specialiștii.

Risc de extindere

Declararea unei urgențe de sănătate publică va permite guvernelor să coordoneze mai bine răspunsul și să amplifice livrarea de provizii medicale și ajutoare în zonele afectate. Jean Kaseya, șeful CDC Africa, a subliniat că fără măsuri rapide, boala riscă să scape de sub control.

Această declarație nu este o simplă formalitate. Este un apel clar la acțiune. Este o recunoaștere a faptului că nu ne mai putem permite să fim reactivi. Trebuie să fim proactivi și agresivi în eforturile noastre de a limita și elimina această amenințare”, a spus Jean Kaseya, potrivit BBC.

La sfârșitul lui iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a evaluat riscul de extindere a epidemiei în Europa ca fiind „foarte scăzut”, dar monitorizarea internațională a situației continuă.

Vaccinuri și planuri de acțiune

Mpox provoacă simptome precum febră, dureri musculare și leziuni pe tot corpul, iar dacă nu este tratată, poate fi fatală. Există două tulpini principale: una mai blândă, responsabilă pentru epidemia globală din 2022, și una mai mortală, endemică în Africa Centrală, care a generat recent un nou focar în RD Congo. Deși sunt disponibile trei vaccinuri, acestea sunt administrate doar celor expuși riscului sau în contact strâns cu infectați.

Citește și: Variola maimuței. OMS se teme de o propagare internațională a epidemiei din Republica Democrată Congo

Dr. Kaseya a anunțat planuri pentru furnizarea a 10 milioane de doze pentru a controla răspândirea în Africa.

Războiul și sărăcia, mediul propice pentru dezvoltarea virusului

„Variola maimuței se transmite foarte specific. Se transmite prin atingere, prin contact fizic îndelungat și intens. Nu prin prin aer. Nu te îmbolnăvești dacă te întâlnești, de exemplu, cu persoană bolnavă și stai de vorbă cu ea. Virusul se transmite la nivel de piele: micoase, răni, leziuni..Și trebuie avut un contact îndelungat”,a precizat recent pentru „Adevărul” dr. Mihai Negrea, epidemiolog și expert în politici de sănătate.

Cazuri înEuropași România pot apărea oricând, mai spun experții, căci lumea se află într-o permanentă mișcare, trăim într-o lume globalizată, oamenii călătoresc, mobilitatea este extrem de mare.„Unii vin, alții pleacă ..șansele de apariție a unor cazuri de îmbolnăvire în Europa și România există, însă fără a ne gândi la o epidemie”.

Există vaccinuri, dar nu pentru oricine

Până acum doi ani, variola maimuței se transmitea doar între animale. Existau și cazuri sporadice de transmitere de la maimuțe la om, dar se îmbolnăveau mai ales persoanele care consumau carne de vânat infestată. În 2022 au început să apară cazuri de transmitere interumană, iar asta din cauza uneimutații suferite de virus. Este motivul pentru care în vara anului 2022 Comisia Europeană a aprobat ca vaccinul împotriva variolei umane, Imvanex, să fie comercializat și folosit și pentru variola maimuței.

Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit?

Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus, având simptome specifice, ar trebui să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.

Cum te poți proteja?

Este necesar să respecți o igienă adecvată a mâinilor, folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. În cazul persoanelor infectate se recomandă izolarea, iar persoanele care intră în contact cu aceasta, trebuie să utilizeze măsuri de protecție corespunzătoare, cum ar fi mască și mănuși. Persoanele care prezintă simptome și sunt suspecte de infecție cu variola maimuței ar trebui să se adreseze medicului. De asem*nea, este importantă identificarea persoanelor care au intrat în contact cu pacientul infectat, pentru a preveni astfel răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.

Citește și: Variola maimuței stârnește îngrijorare în rândul OMS. Care este pericolul real și ce spun experții români

Citește și: Variola maimuței produce îngrijorare în lume. OMS convoacă un comitet de urgență

Ioana Ion

Citește mai multe despre: omsafricavariola maimutei

OMS declară urgență globală. Noi tulpini de variola maimuței amenință lumea (2024)
Top Articles
The Harlem Renaissance Newsela Answer Key
Ts Hermiah
Petco Westerly Ri
University of Louisville Libraries on LinkedIn: #bannedbooks #censorship #uofl #firstamendment #studentlife #librarylife
Jodie Sweetin Breast Reduction
Lonely Ghost Discount Codes - 20% Off | September 2024
Cornell University Course Catalog
Hallmark White Coat Ceremony Cards
Craigslist Cars And Trucks For Sale Private Owners
Trinket Of Advanced Weaponry
Smart fan mode msi, what's it for and does it need to be activated?
Busted Newspaper Williams County
Mobiloil Woodville Tx
Myzmanim Highland Park Nj
Somewhere In Queens Showtimes Near The Maple Theater
University Of Michigan Paging System
Watch Jujutsu Kaisen 2nd Season English Sub/Dub online Free on HiAnime.to
Nancy Pazelt Obituary
Www.binghamton Craigslist.com
Craigslist Apartments For Rent Ozone Park
EVOLVE: Predicting User Evolution and Network Dynamics in Social Media Using Fine-Tuned GPT-like Model
Alvin Isd Ixl
Watch Psychological Movies Online for FREE | 123Movies
Hulu documentary delves deeper into the Randall Emmett scandal
Omaha Steaks Molten Lava Cake Instructions
Sissy Hypno Gif
Joy Ride 2023 Showtimes Near Cinemark Huber Heights 16
Tamiblasters.in
Aka.ms/Compliancelock
02080797947
Bully Scholarship Edition Math 5
201-654-6727
Craigslist Labor Gigs Albuquerque
Enter Cautiously Nyt Crossword
Ups Store Laptop Box
Magma Lozenge Location
Jetnet Retirees Aa
Presentato il Brugal Maestro Reserva in Italia: l’eccellenza del rum dominicano
10000 Divided By 5
Myapps Tesla Ultipro Sign In
Craigslist Philly Free Stuff
Indium Mod Fabric
Ace Adventure Resort Discount Code 2023
Bridgeway Diagnostic Auburn Al
Scotlynd Ryan Birth Chart
High Balance Bins 2023
Aso Tools Vancouver
La tarifa "Go Hilton" para los amigos y familiares de los miembros del equipo - Lo que debe saber
The 7 best games similar to Among Us for Android - Sbenny’s Blog
Fapspace.site
Daily Cryptoquip Printable
Twisted Bow Osrs Ge Tracker
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated:

Views: 6119

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.