Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (2024)

Table of Contents
Stad met twee gezichten De Alexander Nevsky kathedraal: het meest imposante bouwwerk van Sofia Eet Bulgaarse yoghurt tijdens jestedentripSofia en word minstens 100 jaar Vitosha mountain: hiken in Sofia Free hiking tour Sofia Self-guided tour naar Boyana waterfall Checklist voor je reis Underground koffie & banitsa in Sofia St George Victor rotunda De Russisch Orthodoxe kerk Sveti Nikolay Gratis food tour door Sofia Women’s market Uitgaan in Sofia, Bulgarije Tips voor accommodaties in Sofia, Bulgarije Derelli Deluxe Apartment St. George Hotel 5 Vintage Guest House Derelli Deluxe Apartment St. George Hotel 5 Vintage Guest House Openbaar vervoer in Bulgarije Fake taxi’s in Sofia Goedkoop vliegen naar Sofia, Bulgarije Vanuit Sofia op een prachtige rondreis door Bulgarije Praktische tips over reizen in Bulgarije Meer leuke stedentrips in Oost-Europa Ga goed voorbereid op stedentrip naar Sofia Osprey handbagage rugzak 40L Matador On-Grid heuptasje Transparante toilettas handbagage Siliconen reisflesjes, GoToob+ Osprey opvouwbaar rugzakje 18L Dit vind je misschien ook interessant Rondreis Bulgarije: het onbekende gezicht van de Balkan Stedentrip Europa maken? 50 Ideeën voor een toffe citytrip Wandelen in het Rila gebergte in Bulgarije Stedentrip Plovdiv, Bulgarije: ga 8000 jaar terug in de tijd Citytrip in het voorjaar: 15x een mooie stedentrip in maart, april of mei Stedentrip Innsbruck, Oostenrijk: een levendige stad in hartje Tirol De top 10 dingen om te doen in Brussel tijdens een weekendje weg 15 Leuke steden in Europa, buiten de gebaande paden
Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (1)

Stad met twee gezichten

Enerzijds oogt Sofia zakelijk: lange lanen met imposante Sovjet-architectuur. De regeringswijk is zwaar beveiligd en overal hangen camera’s. Op straat is het opvallend rustig en georganiseerd. Tunnels leiden je langs Romeinse ruïnes naar de overkant van brede wegen. Anderzijds is dit slechts een klein stukje van de Bulgaarse hoofdstad, die ruim 1,2 miljoen inwoners telt. Op Vitosha Boulevard stikt het van de bars, restaurants en nachtclubs. In de buitenwijken staan hoge, vaak slecht onderhouden flats dicht op elkaar en hangen balkonnetjes vol kleurige was en hangplanten. Op de achtergrond zie je de Vitosha Mountains, ruige natuur van ruim 2000 meter op kruipafstand van de miljoenenstad. Juist dit contrast vond ik zo bijzonder aan Sofia.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (2)

De Alexander Nevsky kathedraal: het meest imposante bouwwerk van Sofia

Het meest imposante bouwwerk dat je kunt bezoeken tijdens je stedentrip Sofia is zonder twijfel de Alexander Nevsky kathedraal. Deze orthodoxe kathedraal is de grootste in heel Bulgarije en met zijn gouden koepels van veraf te herkennen. De kathedraal werd gebouwd in 1904 als teken van dankbaarheid voor de Russen, die Bulgarije bevrijdden van de Ottomanen. Van buiten is de kathedraal heel mooi, maar van binnen is deze helaas niet zo goed onderhouden, doordat er tijdens het communistische regime eigenlijk weinig plaats was voor de kerk in de Bulgaarse samenleving. Desondanks is de Alexander Nevski Kathedraal ook bij de inwoners van Sofia een populaire hotspot.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (5)

Eet Bulgaarse yoghurt tijdens jestedentripSofia en word minstens 100 jaar

De Bulgaren en hun yoghurt… tja, dat is een verhaal apart. Het zit zo. Er is namelijk een keer onderzocht waar ter wereld de meeste honderdjarigen leefden en toen dat Bulgarije bleek te zijn, is de Bulgaarse yoghurt vastgesteld als reden voor dit heugelijke feit. De yoghurt bleek namelijk een bacil te bevatten, die verder nergens anders ter wereld voorkomt. Sindsdien zweren de Bulgaren bij de gezonde werking van hun yoghurt. Niet voor niets kun je behalve ‘normale’ yoghurt in Bulgarije ook gerechten vinden waar yoghurt in verwerkt zit, zoals koude yoghurtsoep met walnoot en komkommer.

Inmiddels is Bulgaarse yoghurt niet alleen meer verkrijgbaar in Bulgarije, maar ook in Japan, die de speciale bacil geïmporteerd heeft. De yoghurtsoep kun je o.a. eten bij ‘Supa Star’, een lunchplek waar ze alleen soep serveren. Probeer ook de yoghurtdrank Ayran, die je bij de keten Happy geserveerd krijgt met komkommer en dille.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (6)

Vitosha mountain: hiken in Sofia

Het kost je maar maximaal een half uur met de taxi en dan bevind je je al op de berg die je vanuit heel Sofia kunt zien: Vitosha mountain. Een wandeling op deze berg is dan ook een aanrader tijdens je citytrip Sofia. In dit natuurgebied kun je wandelen door de bossen en genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Free hiking tour Sofia

Je kunt dit natuurlijk op eigen gelegenheiddoen, maargemakkelijker én goedkoperis om je aan te sluiten bij de Sofia Free Hiking tour. Deze start elke dag om 11 uur bijhet National Theatre.Vanaf daar ga je met de (internationale) groep van die dag naar Vitosha mountain. De vrijwilliger die de tour die dag leidt regelt taxi’s die je deelt met andere reizigers: nog voordeliger dus. Je beklimt samen in zo’n 3 uur Vitosha mountain tot de Boyana waterval, om vervolgens terug te wandelen naarheteindpunt Boyana Church (gratis toegang op maandagmiddag vanaf 15.00). Je mag zelf weten hoeveel je aan het einde van de tour aan de gids geeft.

Aanrader: Boek een dagtour naar het Rila klooster en de Kerk van Bojana.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (7)
Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (8)

Self-guided tour naar Boyana waterfall

Je kunt ook zelf met de metro en bus naar Boyana Church reizen. Op Google Maps vind je het startpunt van de wandeling door te zoeken op ‘boyana waterfall starting point’. De wandeling duurt ongeveer 3 uur (heen- en terug dezelfde weg) en met een beetje geluk kom je onderweg de red spotted salamander of de Europese adder tegen. Boyana waterfall is op z’n mooist in de lente, wanneer er veel smeltwater naar beneden komt, óf eind september wanneer de herfstkleuren inzetten. Het pad naar de 25 meter hoge waterval is in de winter slecht begaanbaar, doordat er dan meestal sneeuw ligt. Trek goede wandelschoenen aan en neem voldoende water en snacks mee. Tijdens je tocht over een behoorlijk steil bospad kom je geen eetgelegenheden tegen.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (9)

Checklist voor je reis

Underground koffie & banitsa in Sofia

Voor de gezelligheid kom je er misschien niet: metrostations. Maar goede koffie to-go (géén automatenkoffie) én bakkerijtjes vind je zeker underground. Bestel bij zo’n bakkerijtje eens een stukje banitsa: een Bulgaars deeggerecht bestaande uit laagjes deeg afgewisseld met kaas. De banitsa ligt als een rond opgerold ‘brood’ in de etalages en elke portie wordt afgeknipt met een schaar. Een lekkere snack tussendoor, of een budget lunchgerecht.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (10)

St George Victor rotunda

Alhoewel in Sofia meer bijzondere kerken, gebouwen en kathedralen te bewonderen zijn, is St George Victor Rotunda wel heel speciaal. Het is namelijk het oudste Romaanse gebouw in de stad en nog steeds in gebruik als kerk. St George Victor Rotunda en de ruïnes worden helemaal ingesloten door statige witte gebouwen. Juist dit contrast maakt de plek heel speciaal.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (11)

De Russisch Orthodoxe kerk Sveti Nikolay

Bulgarije en Rusland zijn door het verleden nauw met elkaar verbonden en dat zie je ook aan de aanwezigheid van een prominente Russisch Orthodoxe kerk in het centrum van de hoofdstad. De Sveti Nikolay is elegant met spitse toren en felle kleuren. Je kunt de kerk gratis bezoeken, maar vergeet niet om je haar, knieën en schouders te bedekken.

Stop bijvoorbeeld een sjaaltje in je rugzak, als je van plan bent de kerk te bezoeken. Het park rondom de Sveti Nikolay is goed onderhouden en een fijne plek om even uit te rusten met een kopje koffie. Rondom de kerk is de Russische invloed ook duidelijk zichtbaar. Zo zit er een groot Russisch restaurant tegenover de kerktoren en wonen er veel Russische priesters in de wijk.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (12)
Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (13)

Gratis food tour door Sofia

Een echte aanrader is de ‘Free balkan bites foodtour’, (nog) de enige gratis foodtour ter wereld! Net als de hiking tour hoef je je niet op te geven voor deze tour, maar kom je gewoon naar het verzamelpunt om 14.00 uur. Aan te raden is om een kwartiertje eerder te gaan, want vol is vol. De gids neemt je mee naar leuke plaatsenin Sofia waar je allerlei Bulgaarse hapjes proeft. En dat niet alleen, er wordt veel verteld o.a. over Bulgaarse gebruiken in het dagelijks leven en een stukje (food)geschiedenis. Je mag zelf weten hoeveel je aan het einde van de tour aan de gids betaalt.

Ontdek de leukste bars tijdens deze pubcrawl van 4 uur!

Women’s market

Eén van de leukste bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Sofia is de Women’s Market. Deze grote openluchtmarkt werd in 1878 opgericht, net nadat het Ottomaanse regime viel. Het werd vroeger ook wel de Ladies’ market genoemd, maar tegenwoordig is het een plek voor alle Bulgaren. Het is geen souvenirmarkt, maar een versmarkt met aan weerszijden praktische winkels vol Bulgaarse stoffen en kruiden. De markt biedt een vriendelijk schouwspel en het is er bijna altijd druk. Kom hier bij voorkeur ’s ochtends wanneer de kramen nog goed gevuld zijn en Bulgaarse senioren bewapend met een trolley hun vijgen en paprika’s komen kopen. Je kunt hier ook heerlijk lunchen met gerookte paprika, kebab of shopska salade van witte kaas, tomaat, paprika en komkommer.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (15)

Uitgaan in Sofia, Bulgarije

Even een avondje doorzakken kun je tijdens je stedentrip Sofia gerust doen zonder meteen platzak te raken: een biertje kost je ongeveer een euro. Je vindt in de stad steeds meer ‘craft beer bars’, zoals Kanaal. Ook kun je in Sofia, dankzij de Bulgaarse wijngaarden, prima wijn drinken. Ga je liever voor de ‘nationale drank’rakia, gemaakt van druiven of pruimen? Ga dan naar Raketa Rakia Bar, je kunt hier ook nog eens heerlijk eten en het restaurant is prachtig ingericht in ‘Sovjet retro style’.Nazdrave (=proost)!

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (16)

Tips voor accommodaties in Sofia, Bulgarije

Derelli Deluxe Apartment

Appartement

Fijn, ruim appartement met balkon in het centrum van Sofia.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (17)

St. George Hotel

Hotel

Prima hotel op loopafstand van het centrum van Sofia, op 2 minuten lopen van de Vitosha boulevard.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (18)

5 Vintage Guest House

Boutique hostel

Hip ingericht boutique hostel op toplocatie met 1-persoons, 2-persoons en 3-persoonskamers met privé of gedeelde badkamer.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (19)

Derelli Deluxe Apartment

Appartement

Fijn, ruim appartement met balkon in het centrum van Sofia.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (20)

St. George Hotel

Hotel

Prima hotel op loopafstand van het centrum van Sofia, op 2 minuten lopen van de Vitosha boulevard.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (21)

5 Vintage Guest House

Boutique hostel

Hip ingericht boutique hostel op toplocatie met 1-persoons, 2-persoons en 3-persoonskamers met privé of gedeelde badkamer.

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (22)

Openbaar vervoer in Bulgarije

In grotere steden als Sofia, Plovdiv, Varna en Burgas zijn de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand van het centrum. Bus- en treinstations liggen vaak verder weg, evenals vliegvelden en wandelroutes.

Vervoer binnen de stad met bussen en metro

Sofia heeft een prima metronetwerk, waar je ook met Engels uit de voeten kunt. In Plovdiv vind je buiten de voetgangerszone meerdere busstations naar nabijgelegen bezienswaardigheden, zoals het Bachkovo klooster en de Rhodope mountains. Ook in Varna en Burgas brengen stadsbussen met conductrice en kaartverkoop aan boord je goedkoop van A naar B (zo’n 2 Lev = €1 binnen de stadsgrenzen).

Taxi’s in Bulgarije

Tijdens je rondreis Bulgarije is een taxihet makkelijkst en snelst voor korte afstanden én ook nog eens verrassend goedkoop. Let er wel op dat je een taxi met meter treft van een gerenommeerd bedrijf als OK! of Hippo. Vaak hanteren deze taxi’s een starttarief van minder dan 2 Lev (€1) en rekenen vervolgens minder dan 1 Lev per kilometer. Taxi’s zijn prima betaalbaar en een uitkomst om ’s ochtends vroeg naar het busstation te gaan of na een lange dag reizen niet te hoeven sjouwen met je bagage.

Voor busmaatschappijen M-Bus en Bus Express kun je online met Mastercard of VISA kaartjes kopen of vergelijk en boek tickets online via deze site. De bussen zijn in redelijk goede staat, beschikken over airconditioning en stoppen om de paar uur voor een koffiepauze of toiletstop. Je kunt ook last-minute een kaartje op het station kopen, maar de kans op een staplaats in een minibus tussen opgestapelde koffers wil je waarschijnlijk liever vermijden.

Bussen zijn de snelste manier om jezelf te verplaatsen tijdens je Bulgarije rondreis, als je geen huurauto hebt. Daarbij is het belangrijk op te merken, dat de Bulgaarse wegen een stuk slechter zijn dan in Nederland. Bulgarije heeft een flat tax van 10% en dat is terug te zien aan de infrastructuur. Een snelweg op de kaart gaat, met uitzondering van het gebied rond Sofia, vaak gewoon door het centrum van grote plaatsen heen. Gaten in het wegdek, haarspeldbochten en onverharde wegen zijn niet ongebruikelijk.

Een buskaartje van Plovdiv naar Sofia (2,5 uur) kost 14 Lev (€7). Kaartjes voor afstanden korter dan 2 uur worden veelal in de bus zelf gekocht bij een conductrice, die het geld komt innen na vertrek.

Boek je bustickets online.

Reizen met de trein heeft iets magisch tijdens een rondreis en dat geldt zeker ook voor Bulgarije. Daarbij is de Bulgaarse trein ook nog eens spotgoedkoop. Zo reis je in 7 uur van Sofia naar Burgas voor 24 Lev (€12) in de eerste klas, inclusief gereserveerde zitplaats. De eerste klas is niet super luxe, maar beschikt wel over stopcontacten en coupés met 6 zitplaatsen.

Als je met de trein wilt, kan dit het makkelijkst tussen Sofia en Burgas of Burgas en Plovdiv. Op de website van de Bulgaarse spoorwegen kun je vertrektijden zien en online met een creditcard tickets tickets kopen. Een zitplaats reserveren kan ook aan het loket op de desbetreffende stations. De treinreis van Sofia naar Burgas voert je door het bergachtige binnenland. De trein is oud, piept en kraakt, maar de uitzichten zijn mooi. Daarbij is de trein een leuke plek om andere (Bulgaarse) reizigers te ontmoeten en het hoge reistempo even te laten varen.

Fake taxi’s in Sofia

De taxi’s in Sofia zijn nog wel even een toelichting waard. Taxi’s zijn goedkoop (al is openbaar vervoer natuurlijk nóg goedkoper) en dus een prima vervoersmiddel, als je weet hoe ze te gebruiken. Er zijn in Sofia namelijk een aantal taximaatschappijen én een hoop ‘lookalike-taxi’s’ die deze maatschappijen proberen te imiteren. Je ziet als toerist haast het verschil niet, maar er is bijvoorbeeld een cijfer van het telefoonnummer op de taxi anders.

De echte maatschappijen vragen zo’n 0,79 lev per kilometer (ongeveer € 0,40) en dit tarief staat ook op het raam van de taxi. De ‘nep-taxi’s’ vragen bijvoorbeeld ook dit bedrag, maar dan per 100 meter. Alleen kun je dat niet lezen als toerist, want het schrift in Bulgarije is cyrillisch (=onleesbaar). Wil je een taxi nemen, vraag dan dus even aan een Bulgaar wat een ‘echte taxi’ is of reserveer een taxi met de superhandige app van TaxiMe.

Goedkoop vliegen naar Sofia, Bulgarije

Enthousiast geworden om een stedentrip Sofia te maken? We maken het zelfs nog leuker voor je. Sofia isnamelijk niet alleen eengeweldige bestemming voor een low-budget citytrip ter plaatse, je vliegt er ook nog eens voor een habbekrats heen! Zo zijn eral vliegtickets te krijgen voor een retourtje Eindhoven – Sofia vanaf € 25,- per persoon!

Vergelijk de beste deals voor vliegtickets.

Vanuit Sofia op een prachtige rondreis door Bulgarije

Sofia is een prima startpunt om Bulgarije te verkennen. Vanuit de hoofdstad ben je in 2,5 uur per bus in het prachtige Plovdiv. Plovdiv is de oudste stad van het land en de op zes na oudste stad van Europa, die al meer dan 8000 jaar constant bewoond wordt. Tegenwoordig is het een bruisende studentenstad met hippe restaurants en streetart, maar de Romeinse opgravingen zijn nooit ver weg.

Je kunt in Sofia ook de trein pakken naar Burgas of Varna om daarvandaan de Zwarte Zeekust te verkennen. In 8 uur sta je met je voeten in het zand en waan je je in een andere wereld. Benieuwd naar een mooie reisroute door Bulgarije? Lees dan onze tips over een complete vakantie Bulgarije met stops in het Rila gebergte en de Rhodopen Mountains!

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (23)

Praktische tips over reizen in Bulgarije

Je mobiele internetbundels zijn in Bulgarije gewoon geldig. Als je in Nederland mobiel internet hebt, kun je zorgeloos surfen tijdens je rondreis Bulgarije. Bellen naar Bulgaarse nummers met je Nederlandse toestel wordt doorgaans wel zwaarder belast. Bekijk hiervoor de regels bij je eigen mobiele provider. Wifi is over het algemeen ook gewoon beschikbaar in je accommodaties en in restaurants.

Veel mensen spreken geen woord over de grens en gokken erop dat je wel een paar woorden Bulgaars kent of in ieder geval Cyrillisch kunt lezen. Op busstations en in restaurants op toeristische plekken is er vaak een Engelstalige vertaling, maar een beetje basiskennis van het Cyrillische alfabet maakt je leven tijdens een rondreis door Bulgarije aanzienlijk gemakkelijker.

Tip: gebruik de foto/scan-optie in de Google Translate app om teksten te vertalen.

In Bulgarije betaalt men met de Bulgaarse Lev. Bulgarije is lid van de Europese Unie, maar nog niet van de eurozone. Je kunt in alle steden en grotere dorpen geld uit de muur halen. In veel restaurants en accommodaties is het ook mogelijk om direct met pin te betalen, maar niet overal. Het is daarom raadzaam altijd contant geld op zak te hebben. In alle steden vind je bovendien wisselkantoortjes. De koers tussen de Lev en de Euro staat vast: €1 = 1,95 Lev.

Tip: Bulgaars geld mee op reis? Je kunt bij GWK Travelex vooraf vreemde valuta online bestellen.

Meer leuke stedentrips in Oost-Europa

Een stedentrip in Oost-Europa is erg in opkomst. En dat is niet voor niks. In deze steden kun je vaak nog goedkoop op citytrip én het is net iets avontuurlijker dan de bekende Europese citytrip bestemmingen. Spreekt een stedentrip Sofia jouw aan? Kijk dan ook eens bij deze 15 leuke Europese steden, buiten de gebaande paden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een stedentrip Tallinn, Estlandof Belgrado, Servië? Bezoek eens Bratislava of Dubrovnik, of bezoek de studentenstad Brno in Tsjechië. Genoeg opties voor wie eens wat anders wil!

Bekijk al onze stedentrips.

Ga goed voorbereid op stedentrip naar Sofia

Dit zijn een aantal van onze favoriete reisspullen en gadgets waar we zelf graag mee reizen, ook handig voor je stedentrip Sofia!

Bekijk al onze aanraders

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (24)

Bekijk

Osprey handbagage rugzak 40L

€137,21

Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (25)

Bekijk

Matador On-Grid heuptasje

€44,90

Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (26)

Bekijk

Transparante toilettas handbagage

€14,95

Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (27)

Bekijk

Siliconen reisflesjes, GoToob+

€7,95

Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (28)

Bekijk

Osprey opvouwbaar rugzakje 18L

€44,95

Lees meer

Dit vind je misschien ook interessant

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (29)

Ontdek

Rondreis Bulgarije: het onbekende gezicht van de Balkan

Bulgarije
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (30)

Ontdek

Stedentrip Europa maken? 50 Ideeën voor een toffe citytrip

Stedentrip
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (31)

Ontdek

Wandelen in het Rila gebergte in Bulgarije

Bulgarije
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (32)

Ontdek

Stedentrip Plovdiv, Bulgarije: ga 8000 jaar terug in de tijd

Bulgarije
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (33)

Ontdek

Citytrip in het voorjaar: 15x een mooie stedentrip in maart, april of mei

Stedentrip
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (34)

Ontdek

Stedentrip Innsbruck, Oostenrijk: een levendige stad in hartje Tirol

Innsbruck
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (35)

Ontdek

De top 10 dingen om te doen in Brussel tijdens een weekendje weg

Brussel
Lees meer

Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (36)

Ontdek

15 Leuke steden in Europa, buiten de gebaande paden

Stedentrip
Lees meer
Super low-budget citytrip naar Sofia, Bulgarije (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5682

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.